Onze MVO-doelstellingen liepen tot en met 2022. Tijd voor nieuwe doelstellingen dus! In 2023 gingen we daarom van start met nieuwe MVO-doelstellingen. Waar willen we in 2030 staan als het gaat om duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen?
Onze drie speerpunten blijven gelijk:
- Goed werkgeverschap/duurzame
inzetbaarheid van onze medewerkers; - Circulaire economie en Klimaatverandering;
- Betrokkenheid bij de maatschappij.
Bouw Vastgoed
In 2022 startten we met de multisitecertificering voor VCA** en MVO voor Ter Steege Bouw Vastgoed. Dit jaar stond deze vorm ook voor ISO 9001 (kwaliteit) en ISO 14001 (milieu) op het programma. De KAM-coördinatoren van Ter Steege Bouw Vastgoed hebben afgelopen jaar hard gewerkt aan het synchroniseren en implementeren van één systeem voor alle bouw vastgoedbedrijven. Dit doen we sinds dit jaar in het nieuwe digitale systeem Visio.
De audit is afgerond zonder officiële afwijking. Dit betekent dat de certificaten behaald zijn. Een resultaat om trots op te zijn!
schappij
Op donderdagavond 4 mei 2023 stapten zo’n 30 Ter Steege medewerkers vanuit Rijssen en Apeldoorn in de bus naar Wageningen. Vanaf 00:30 uur brachten zij om de beurt het bevrijdingsvuur naar Apeldoorn en Rijssen.
Rieneke Leusink – Ter Steege, HR- en Marketing Manager en een van de kartrekkers van het vitaliteitsprogramma Ter Steege in Beweging, vertelt: “We hebben als werkgever de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers hoog in het vaandel staan. Zo zijn we ook bij de Bevrijdingsloop gekomen: met elkaar de nacht door sporten om het vuur vanuit Wageningen naar Apeldoorn en Rijssen te brengen. Daarnaast vinden we het ook mooi om zo bij te dragen aan het herdenken en vieren van onze vrijheid. Dit evenement sluit dus naadloos aan bij ons bedrijf.”
Lees meerOf het nou voor kopers, opdrachtgevers of huurders is: betaalbaar wonen is een belangrijk thema binnen de bouwbranche. Ter Steege Bouw Vastgoed is daarom altijd op zoek naar mogelijkheden om woningen betaalbaar te houden: of dat nou gaat om de koopprijs, kostprijs of huurprijs.
Voor kopers werken we samen met Stichting OpMaat. “We bouwen dezelfde woning. Het verschil zit 'm in de KoopStart-regeling,” legt Gijs Klunder, ontwikkelaar bij Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg uit. Dat houdt in dat lokale starters hun nieuwbouwwoning bij Ter Steege kopen, maar met een koperskorting. Deze korting betalen ze uiteindelijk ook weer terug aan Ter Steege, op het moment dat ze de woning zouden verkopen. “Zo kunnen we een deel van de woningen betaalbaar maken voor lokale starters. Dit betekent voor hen vaak het verschil tussen wel of niet kunnen kopen.”
Lees meerInclusief ondernemen is belangrijk en haast vanzelfsprekend voor Ter Steege Bouw Vastgoed. We zijn sinds 2021 gecertificeerd met PSO trede 2. In januari 2023 werd deze trede opnieuw aan ons toegekend. Dat komt onder andere door het aantal leerlingen op onze bouwplaatsen.
PSO staat voor de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Dit kwaliteitskeurmerk maakt zichtbaar welke organisaties meer dan gemiddeld sociaal ondernemen. In het bijzonder op het gebied van arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt.
Lees meerMet vrijwilligerswerk kun je het verschil maken. Je geeft iets terug aan de wereld, ondersteunt de gemeenschap en maakt anderen blij. Dit is ook Aletta's ervaring. Vorig jaar kwam stichting Otuke Harvest Foundation op haar pad en kreeg ze de vraag of ze mee wilde op werkreis. In oktober 2023 vertrok Aletta met een hele groep Nederlanders naar Uganda.
Het doel van de stichting is het opzetten van spaargroepen bestaande uit 30 mannen en vrouwen, allemaal oorlogsslachtoffers. Ze leren samen sparen tot er voldoende geld in de pot zit zodat de deelnemers geld kunnen lenen. Met dit geld kunnen ze bijvoorbeeld een kleine onderneming starten om inkomsten te genereren en ze economisch onafhankelijk worden.
Lees meerzaamheid
heidsplan
Als familiebedrijf denken we niet alleen na over nu, maar investeren we juist in de toekomst. Daarom stelden we klimaatdoelen op voor Ter Steege, zodat we de wereld goed achterlaten voor de generaties na ons. Hoe die doelen en onze plannen eruit zien? Je leest het op deze pagina!
bescherming Nederland
Duurzaam bouwen staat hoog in ons vaandel. Daarom hebben wij sinds 2020 een samenwerking met Vogelbescherming Nederland. Samen stelden we spelregels op, die we toepassen in onze projecten. Hoe we die spelregels toepassen, laten we graag zien!
Lees meerBreng in de praktijk wat je verkondigt. Onder dat motto ontwikkelde en bouwde Ter Steege Bouw Vastgoed Delft voor zichzelf een duurzaam nieuw onderkomen: het kantoor van de toekomst. Circulair gebouwd en opgetrokken in CLT-houtbouw. ‘Het is een lichte bouwmethode met een positief effect op werkklimaat en energieverbruik,’ vertelt directeur Walter Vermeulen. ‘Bovendien resulteert het in minder stikstofuitstoot.’
Vermeulen was van begin af aan kartrekker van het nieuwbouwproject. ‘Ik ben in 2018 bij Ter Steege in dienst gekomen met de opdracht: richt een nieuw bouwvastgoedbedrijf op in het westen van het land. Ik begon met alleen een telefoon, laptop en auto. Samen met één collega waren we tijdelijk gehuisvest in een soort boerderij in Rijswijk. Al snel groeiden we naar een team van vijftien medewerkers en waren we toe aan een ruimer jasje.’
Lees het hele artikel
Een energieneutrale schaftwagen! Dat klonk een paar jaar geleden nog als toekomstmuziek, maar inmiddels is de eerste keet bij Ter Steege een feit. Ronald Rooseboom, hoofd Materieel bij Ter Steege Materieel, vertelt hoe deze schaftkeet tot stand is gekomen.
“We proberen altijd te verduurzamen. In dit geval bij onze schaftwagens. Niet alleen vanwege het milieu, maar ook door de hoge energieprijzen. Waar we vroeger bij renovatiewerk met gemak overal onze keet mochten inpluggen en er vaak ook nog koffie bijkregen, wordt die vraag op dit moment wel wat lastiger. Logisch,” gaat Ronald verder. “Met de huidige energietarieven vraag je nogal wat van de mensen. Dus zochten we naar een betere oplossing.”
Lees meerWat doe je met RVS staal dat je overhoudt bij het produceren van spoelbakken? Deze resten kunnen niet gebruikt of verkocht worden. Het staal gaat daarom terug naar de leverancier. Met deze resten produceert de leverancier nieuw RVS staal.
Het resultaat? Reginox werkt met 70 tot 80% gerecycled staal. En meer dan 95% van het RVS staal uit de bedrijfsactiviteiten van Reginox wordt gerecycled.
werken
Met Ter Steege in Beweging, ons eigen vitaliteitsprogramma, hebben we eigenlijk maar één doel: dat onze medewerkers zich goed voelen! Lekker in je vel zitten gaat verder dan een leuke sportactiviteit. Daarom introduceerden wij in 2023 de Fitcirkel van Ter Steege.
Lees meerIn 2023 werd Ter Steege Handel onderscheiden als World-class Workplace 2023-2024! Voorheen keurmerk “Beste werkgever”. Dit label is een onderscheiding voor uitstekend werkgeverschap en onderstreept de inzet om de bevlogenheid onder huidige en toekomstige medewerkers te bevorderen.
Ter Steege Handel heeft in november 2022 een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) gehouden waarin de medewerkers werd gevraagd hun eigen bevlogenheid en het werkgeverschap van de organisatie te beoordelen. Maar liefst 88% van de medewerkers heeft de vragenlijst ingevuld. Omdat de eNPS- en werkgeversscores uit het MTO boven de benchmark liggen is Ter Steege Handel uitgeroepen tot World-class Workplace.
Meer weten?tevredenheids-
onderzoek
Het werkgeluk van onze medewerkers staat voorop. Daarom zoeken we altijd naar verbeteringen, zodat onze medewerkers nog gelukkiger zijn. Dat doen we gegrond. Daarom startten we eind 2023 met een Medewerkerstevredenheidsonderzoek. Hoe is het om te werken bij Ter Steege Bouw Vastgoed? Wat gaat goed en waar kunnen we nog verbeteren? 84% van onze medewerkers vulden het onderzoek in. De uitkomst? Een resultaat waar we trots op mogen zijn en actiepunten om het werkgeluk te laten groeien.
"Een volwaardige collega"
Joell Brandwagt is 21 jaar en net klaar met de opleiding Bouwkunde. Reden voor hem om te solliciteren naar een traineeship bij Ter Steege.
“Ik ben nog harstikke jong en wil me graag oriënteren. Wat vind ik eigenlijk leuk, waar ben ik goed in?” Hij vergeleek meerdere mogelijkheden, waarbij Ter Steege eruit sprong. “Ter Steege viel op doordat ze veel ervaring hebben met trainees, maar er ook veel energie insteken. En na een prettig gesprek mocht ik aan de slag!”
Lees meerBouwbedrijf en familiebedrijf Ted Groot uit Heerhugowaard is al ruim 40 jaar een begrip in de regio. Sinds kort is Ted Groot onderdeel van het landelijke Ter Steege Bouw Vastgoed. Hoog tijd voor een gesprek met senior Jan Blankendaal en junior Matthijs Beers.
Jan werkt al sinds 1985 bij Ted Groot. Bijna vanaf het begin. “In 2020 hadden we groot feest: het veertigjarig bestaan van ons familiebedrijf. Prachtig. Niet alleen de werknemers werden uitgenodigd, maar ook onze gezinnen. En dat geeft wel weer hoe de sfeer is. De lijntjes zijn kort en de mensen, inclusief directeur, benaderbaar. We werken met zestien collega’s hecht samen, iedereen kent elkaar.”
Lees meer& doelen
geverschap (1)
Groei en ontwikkeling We willen dat 75% van onze medewerkers minimaal een keer per jaar een training, cursus of opleiding volgt.
Plussen op je gezondheid Elke medewerker ontvangt elk jaar €100,00 om in te zetten voor zijn of haar vitaliteit. In 2030 willen we dat minimaal 75% van onze medewerkers hier gebruik van maakt.
Gelukkige medewerkers Werkgeluk maakt het verschil. We vinden het belangrijk dat medewerkers met plezier hun werk doen en gelukkig zijn met het werk dat ze doen. Daarom willen we een maximaal verloop van 5% onder onze medewerkers.
In het jaar 2023 bedroeg het personeelsverloop 3%.
geverschap (2)
Gezonde medewerkers We vinden het belangrijk dat minimaal 85% van onze medewerkers fysiek en mentaal in staat is zijn of haar werk te doen.
Veilig thuiskomen We willen dat onze medewerkers gezond en veilig thuiskomen. Daarom werken we aan een maximale Injury Frequency (IF)-index van 15.
De IF-index is het aantal ongevallen met verzuim gedeeld door het aantal arbeidsuren op de bouw. Een IF-cijfer van 11,81 zonder ongevallen met langdurig verzuim als gevolg, geeft aan dat er veel aandacht voor is.
heid bij de maatschappij
Door betrokken te zijn bij de maatschappij kun je het verschil maken. Daarom hebben wij oog voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, sparen we jaarlijks met elkaar voor goede doelen en introduceren wij het vrijwilligersverlof.
Onze medewerkers krijgen twee dagen per jaar betaald verlof om vrijwilligerswerk uit te voeren. We werken vanaf 2024 aan een minimale deelname van 30% en hopen natuurlijk op meer.
Iedereen moet kunnen werken. Daarom kijken we naar mogelijkheden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Sinds 2021 staan wij op PSO Trede 2. Daar willen we graag blijven!
In 2023 stelden we onze nieuwe duurzaamheidsdoelen vast.
We werken aan 55% minder CO2 uitstoot in 2030. Dit is ons hoofddoel.
Dit behalen we door subdoelen op te stellen op het gebied van grondstoffen, energie, water, biodiversiteit en transport.
Benieuwd naar ons hele duurzaamheidsplan?
Klik hier!