Ter Steege Groep werkte in 2021 aan een volledig geactualiseerd MVO-beleid en voegde daaraan SDG’s toe. De Sustainable Development Goals (SDG’s) bestaan uit zeventien doelen die van onze wereld een betere plek maken.
Ook binnen Ter Steege volgen we de SDG's en kijken we waar we op onze beurt een steentje bij kunnen dragen. Dit doen we vooral op de vlakken van goede gezondheid en welzijn, kwaliteitsonderwijs, eerlijk werk en economische groei, duurzame steden en gemeenschappen, verantwoorde consumptie en productie, klimaatactie en leven op het land.
Lees meerOok in 2021 maakte het coronavirus onderdeel uit van ons leven. Thuis en op het werk. Zo sloten onze GAMMA’s tijdelijk hun deuren en ook op de bouwplaatsen, productiehallen en op kantoor pasten we ons aan aan de geldende maatregelen.
2021 was zakelijk gezien een goed jaar voor alle Ter Steege bedrijven. Maar we zien ook de branches en bedrijven die hard getroffen zijn. Natuurlijk denken we ook aan alle mensen die ziek zijn, ziek zijn geweest of iemand hebben verloren.
Gelukkig waren er voldoende kansen om door te bouwen aan ons mooie bedrijf. We kijken vol goede hoop naar 2022, waarin we stapje voor stapje de samenleving weer openen. Tot die tijd blijven we werken aan een veilig en gezond milieu voor onze medewerkers, relaties, klanten en bewoners. Juist in deze tijd vinden wij het extra belangrijk om een stap extra te doen voor en met elkaar.
‘Je moet aantallen hebben om betaalbaar te kunnen renoveren en bouwen voor de duurzame toekomst,’ zeggen Hans ter Steege, algemeen directeur van Ter Steege Bouw Vastgoed, en Peter Konijn, algemeen directeur van bouwbedrijf Ted Groot. Een tweegesprek.
Sinds zomer 2021 is Bouwbedrijf Ted Groot uit Heerhugowaard onderdeel van Ter Steege Bouw Vastgoed. ‘Het Noord-Hollandse bedrijf past perfect in ons streven naar landelijke dekking,’ licht Hans ter Steege toe. ‘Bovendien was er een klik.’ Peter Konijn vult aan: ‘Na veertig jaar zelfstandigheid sluiten we ons nu aan bij een speler van formaat, waardoor we kunnen doorgroeien in een regio met aantrekkingskracht.’
Lees meerschappij
Hoe gaaf is dit?! Top ambassadeur en Special Olympics atleet Teun schittert een jaar lang op het geveldoek van ons kantoor in Rijssen. En hiermee verkondigen wij dat Ter Steege Groep officieel partner is van Special Olympics Nationale Spelen Twente 2022.
Dit evenement past perfect bij Ter Steege, want samen bewegen is voor iedereen. Wij kijken er naar uit om Teun en de andere Special Olympics atleten te zien stralen. Samen werken we toe naar dit mooie en speciale event in 2022!
Anne Bolster werkt als gebiedsontwikkelaar bij Ter Steege Gebiedsontwikkeling. In 2020 sloot ze zich aan bij Jong RES. Jong RES houdt zich bezig met de energiestrategie en participatie in de regio’s. Anne is coördinator gewest Oost (Overijssel en Gelderland). En zorgt dat de mening van jongeren genoeg vertegenwoordigd is. “We hebben het ondertussen voor elkaar gekregen dat er ook echt jongeren aan tafel zitten in de energieregio’s. De jongeren zijn betrokken bij bestuurlijke overleggen en stakeholdersgroepen – die bestaan uit gemeentes, waterschappen, netbeheerders, energiecoöperaties (burgerinitiatieven) en natuur- en milieugroepen.”
Lees meerEen botte zaag of een kapotte boormachine, ze verdwijnen meestal bij het afval. Terwijl vakmensen en technische leerlingen in Afrika er, na een opknapbeurt, vaak nog veel aan hebben. In iedere Bouwmaat-vestiging vind je vanaf 2021 een inleverpunt voor oud gereedschap. Met het geredde gereedschap en de projecten van Gered Gereedschap zijn al 1.300 organisaties ‘gered’ en 75.000 werkplekken gecreëerd.
Lees meerWaaranders Wonen staat voor buurtschappen waarin diversiteit wordt gestimuleerd,” vertelt Dick Koster, werkzaam bij Cittanova. Mensen met en zonder beperkingen, jongeren en ouders, alleenstaanden en echtparen, wonen op ongedwongen wijze en kijken naar elkaar om. In Heerhugowaard bouwt Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn, samen met Cittanova, aan zo’n woonconcept.
Hugo’s tuin biedt straks ruimte aan woningen, groen en zorg. De buurtschuur is de centrale plek waar activiteiten plaats kunnen vinden. Er komen pluktuinen, boomgaarden en een dierenweide. Begin 2022 start Ter Steege met de bouw van deze unieke woonplek. Naar verwachting ontvangen de eerste bewoners hun sleutel in 2023. Intussen krijgt Hugo’s tuin al veel belangstelling uit het hele land.
Lees meerzaamheid
Mensen die in een vogelrijke omgeving wonen, zijn gelukkiger dan mensen die in hun dagelijkse leven weinig vogels zien. Voor Ter Steege Bouw Vastgoed alle reden om uit te zoeken hoe zij woningen en de directe omgeving daarvan nog vogelvriendelijker kan maken. En hoe kun je dat nou beter doen dan samen met Vogelbescherming Nederland? Vogelbescherming en Ter Steege kwamen uit op een mooie samenwerking.
In 2020 zette Ter Steege Bouw Vastgoed de handtekening onder de samenwerking met Staatsbosbeheer. En in 2021 werden de eerste bomen geplant! Afgelopen najaar bezocht Arjan van ’t Hul de boompjes en ging hij in gesprek met Frank van Hedel van Buitenfonds om meer te weten te komen over de bomen en de positieve gevolgen voor het milieu.
In 2021 startten Loohuis Installatiegroep, Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn, Ter Steege Advies & Innovatie en Wildvank Gevelspecialisten een samenwerking: LOOHTS. De vier bedrijven bundelen hun kennis en ervaring in bouwkunde, gevelrenovatie en installaties tot integrale verduurzamingsoplossingen op maat. LOOHTS richt zich op eigenaren en beheerders van bedrijfsgebouwen. Deze gebouwen moeten namelijk op 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben en in 2030 energielabel A.
Lees meerHet verduurzamen van je huis is een goede start naar een duurzame wereld. Jouw huis duurzaam maken is daarnaast een slimme investering. Het wordt namelijk altijd terugverdiend met een lagere energierekening. En daar gaat GAMMA bij helpen. In de GAMMA-vestigingen van Ter Steege Handel (GAMMA Rijssen en Nijverdal) vind je op diverse plekken in de winkel verduurzamingsoplossingen. En dit kan al klein beginnen: door het vervangen van verlichting naar LED verlichting of helpen te isoleren (van het dichten van kieren en gaten tot volledige vloer-, dak- of spouwmuurisolatie).
Lees meerwerken
Op 1 september 2021 was het 25 jaar geleden dat algemeen directeur Hans ter Steege zijn eerste baan kreeg bij Ter Steege. Hans kan er van harte om glimlachen. Door zijn technisch-financiële opleiding heeft hij aanvankelijk de neiging om vooral processen en structuren belangrijk te vinden. De ervaring leert hem iets anders. “Het gaat om drie dingen: mensen, mensen en mensen. De goede mensen om je heen verzamelen. Je kunt niet alles alleen. Daar kwam ik al snel achter.”
Onmeunig trots: wij zijn het fitste bedrijf van Twente! Deze prijs kregen wij uitgereikt op 25 maart 2022 tijdens TOM’s Business Blow Out. De prijs komt voor ons in een prachtig jaar, nu we nog maar een kleine twee maand verwijderd zijn van het Ter Steege in Beweging Festival op 21 mei 2022.
In oktober 2021 gaven Rieneke Leusink – Ter Steege en Rosalie ten Hove – Ligterink een presentatie over vitaliteit en duurzame inzetbaarheid binnen Ter Steege. Er werd ook een video opgenomen waarin Rieneke en Rosalie kort vertelden waarom Ter Steege het fitste bedrijf van Twente is.
In de categorie ‘fitste bedrijf’ waren ook Subvention en Little Rocket genomineerd: twee mooie bedrijven die ook investeren in de gezondheid van hun medewerkers. Naast de categorie ‘fitste bedrijf’ werd een award uitgereikt voor ‘beste ondernemer’ en ‘beste start-up’. We feliciteren Niverplast (beste onderneming) en Fluidensity (beste start-up) met hun mooie prijs!
21 mei 2022 staat volledig in het teken van beweging en gezelligheid met collega’s, partners en kinderen. Want op die dag vindt het Ter Steege in Beweging Festival plaats. En om die dag fit aan de start te staan, begonnen we in 2021 al met alle voorbereidingen. We daagden onszelf uit door 8.000 stappen te zetten, twee stuks fruit te eten en 7 uur per nacht te slapen. Ook in 2022 staan er verschillende uitdagingen en activiteiten op de planning om onszelf helemaal klaar te stomen voor het Ter Steege in Beweging Festival.
In 2021 was het feest bij Wildvank Gevelspecialisten. Gerrit Danneberg en Benny Bremmer vierden hun 40 jarig jubileum bij Wildvank. In 1981 kwamen beide in dienst bij Jans Wildvank en gingen aan de slag als voeger. In de afgelopen veertig jaar hebben Gerrit en Benny een mooie carrière afgelegd. Gerrit begon als voeger, werd uitvoerder, bedrijfsleider en adjunct-directeur. De laatste jaren is hij werkzaam als commercieel technisch adviseur. Benny startte ook als voeger, werd vrij snel voorman en verdiende zijn sporen als leermeester voor veel jonge voegers.
Lees het interviewWat een mooie groep! In september startten vier nieuwe TOPS'ers in onze TOPS Academie en samen met de twee TOPS'ers van vorig jaar hebben we nu zes young professionals in onze TOPS Academie.
In onze TOPS Academie zoeken we samen naar de best passende functie, trainingen en opleidingen om ambities te helpen waarmaken. Hbo’ers kunnen twee kanten op: het TOPS Traineeship en het TOPS Kickstarttraject. Bij beide trajecten staat een ding voorop: jij bepaalt hoe jouw ideale traject eruit komt te zien.
Leren en ontwikkelen is Bouwmaat en GAMMA medewerkers niet onbekend. Wanneer de medewerkers in dienst komen, krijgen ze een functiespecifiek studiepad toegewezen. Ze maken kennis met de organisatie en doen veel vaktechnische kennis en praktijkervaring op. Bijscholing is aan de orde van de dag om het werk op een goede manier uit te kunnen voeren. Vaktechnisch blinken de medewerkers dus uit, maar hoe zit het met hun soft skills? Timemanagement, teamwork en een goede omgang met klanten zijn minstens zo belangrijk. Vandaar dat Ter Steege Handel voor alle medewerkers is gestart met het online trainingsprogramma GoodHabitz. Op individueel-, team- en organisatieniveau werken medewerkers aan hun persoonlijke ontwikkeling.
Lees meerRemco en Mitchell zijn beide na hun opleidingstraject bij REMO vast in dienst gekomen bij Reginox. Ze vertellen meer over waarom zij een opleiding in deze sector kozen, hoe hun traject is verlopen en wat zij leuk vinden aan hun werk.
& doelen
Op dit moment hebben we zes medewerkers in onze TOPS Academie: een enthousiaste groep.
We zetten in op jonge vakmensen binnen ons bedrijf. We zorgen daarom voor voldoende plek voor leerlingen en studenten. Hierdoor zijn 10% van onze medewerkers jonge aankomende vakmensen.
In 2021 deed 58% van onze medewerkers mee aan de 100+ fit actie. Ondanks corona toch veel mensen die inzetten op een gezonde levensstijl! Het verzuimpercentage is in 2021 iets gestegen. Corona heeft daar een klein aandeel in gehad.
In 2021 volgde 52% van onze mensen een cursus of opleiding. Het doel van 75% is nog niet gehaald, maar daar werken we hard aan. Bijvoorbeeld door trainingen vanuit onze TOPS Academie en de kenniscafé's die maandelijks georganiseerd worden.
Afgelopen jaren realiseerden we een fors lagere CO2 uitstoot op onze panden, papier en brandstof. De investeringen die we hebben gedaan in zonnepanelen zien we blijvend terug in het electraverbruik van onze panden. Ook de CO2 uitstoot van ons wagenpark daalt.
Dankzij ons aangescherpte wagenparkbeleid hebben we afgelopen 2 jaar 26 nieuwe elektrische auto's gekocht en zit de gemiddelde uitstoot per kilometer op 82 gram. Dit is ruim onder de doelstelling van 95 gram per kilometer. De komende tijd gebruiken we om ervaring op te doen met twee elektrische bedrijfswagens.
We hebben oog voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Vorig jaar klommen we daarom al naar trede 2 van de Prestatieladder Socialer Ondernemen. We blijven actief nadenken hoe we mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een prettige werkplek binnen ons bedrijf kunnen bieden.
In de afgelopen jaren hebben we samen met onze medewerkers ruim €18.000 euro gespaard voor goede doelen. Dit bedrag overhandigen we aan goede doelen waar onze medewerkers actief bij betrokken zijn. Welke doelen dat zijn maken we bekend tijdens het Ter Steege in Beweging Festival in mei 2022.