schappij
We kunnen er niet om heen. 2020 gaat de boeken in als het coronajaar. Een intens jaar waarin we, thuis en op het werk, flinke aanpassingen moesten doen.
Zakelijk gezien was het een succesvol jaar voor alle bedrijven van Ter Steege. Toch willen we stilstaan bij de mensen die ziek zijn, ziek zijn geweest of iemand hebben verloren. Alle bedrijven die wel hard getroffen zijn dragen wij een warm hart toe.
Lees meerSinds 2018 sponsort Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn Eline Jansen. Eline is 18 jaar en is een veelbelovend schaatstalent. We spraken met haar over haar seizoen, de gevolgen van corona en haar ambitie.
Lees meerSinds 2017 is Ter Steege Bouw Vastgoed gecertificeerd met het Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) keurmerk. We zijn er trots op dat we vanaf 1 januari 2021 op trede 2 staan!
Dit jaar zijn we dus gestegen op de ladder naar trede 2. Dat komt omdat het aandeel van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in ons bedrijf groter is geworden. Daarnaast hebben wij dit keer voor het eerst ook onze inkoop meegenomen in de certificering. Zodra wij inkopen bij bedrijven die ook PSO-gecertificeerd zijn, levert dat een bijdrage op voor de Prestatieladder.
Lees meerIn 2020 werd niet alleen in en om huis geklust. Bouwmaat Hilversum heeft samen met een vaste klant de handen uit de mouwen gestoken voor de Voedselbank in Bussum. Collega Marc van Garderen vertelt: Ik heb samen met mijn collega Bertus en onze klant Paul Wingelaar van Big Wings Voedselbank Bussum een handje geholpen.”
Bob en Joop, vrijwilligers van de Voedselbank, wachtten de mannen al op. De tafels die gebruikt worden voor het inpakken van pakketten waren toe aan een opknapbeurt. Marc, Bertus en Paul startten met het plaatsen van de aluminium hoekprofielen op de bestaande tafels. Zo blijven de zijkanten in de toekomst beschermd. De tafels werden vervolgens afgedekt met een ki-kern plaat. Het trucje was na tafel 1 bekend, dus tafel 2 en 3 werden iets makkelijker aangepakt. Na een gezellige middag is de Voedselbank weer voorzien van drie zo goed als nieuwe tafels.
Hans ter Steege ondertekende in 2020 voor het IKBINDRschap van het Twents Fonds voor Vakmanschap. Met IKBINDR biedt het Twents Fonds voor Vakmanschap scholingsmogelijkheden tot en met MBO niveau 4. Volgt een van de medewerkers van Ter Steege Bouw Vastgoed een opleiding bij IKBINDR? Dan betaalt Ter Steege 50% van de kosten. Zo investeren we met het Twents Fonds voor Vakmanschap in een leven lang ontwikkelen en dragen we bij aan een positieve leercultuur. Op deze manier vullen we samen de tekorten op de arbeidsmarkt in Twente aan en kunnen medewerkers zich blijven scholen in hun vakgebied.
zaamheid
In ons MVO-beleid richten we ons op het zo groen mogelijk uitvoeren van onze activiteiten. Onderdeel daarvan is ook de verduurzaming van ons wagenpark. Daarom werd in 2020 een nieuw wagenparkbeleid geïntroduceerd door Ter Steege Materieel die extra focus legt op groen rijden. Jackelien Filart coördineert alle zaken rondom het wagenpark en vertelt meer over de nieuwe weg die in 2020 is ingeslagen.
Lees meerOp dinsdag 1 september ondertekenden Staatsbosbeheer, Buitenfonds en Ter Steege Bouw Vastgoed een groene samenwerking voor de komende drie jaar. Voor elke woning die Ter Steege bouwt of renoveert, worden er twee bomen geplant. In maart 2021 hebben we al ruim 2.000 bomen geplant!
Ter Steege is actief bezig met het verminderen van CO2-uitstoot in haar processen en producten. Materiaal dat gebruikt wordt voor de bouw van de woningen is steeds duurzamer en ook de machines verbruiken minder energie. Het bomen planten is een mooie manier om een extra stap te maken op het gebied van duurzaamheid en een gezonde leefomgeving.
Bomen zetten CO2 om in zuurstof en dragen op die manier bij aan een gezonde leefomgeving en verminderen CO2 in de lucht. Staatsbosbeheer, Buitenfonds en Ter Steege kijken uit naar een mooie samenwerking!
Een uitzonderlijk fijne samenwerking tussen de drie Twentse bedrijven Siers, Ter Steege en DVEP Energie zorgt nu al voor de installatie van ruim vijfduizend zonnepanelen. Een mooie bijdrage aan de verduurzaming van de regio Twente. In totaal betekent dit meer dan 1,5 Megawatt geïnstalleerd vermogen, goed voor de productie van ruim 1.500.000 kWh groene energie, dat is voor 382 huishoudens per jaar.
Ter Steege, DVEP Energie en Siers zijn een partnerschap voor de lange termijn aangegaan. Met de gezamenlijke ambities en het vertrouwen dat er is tussen de bedrijven, streven zij samen naar een steeds duurzamer Twente. Wat nu al een groot succes blijkt!
De vijfduizend zonnepanelen liggen op de daken van Bouwmaat Enschede, GAMMA Nijverdal, Ter Steege Materieel, Hoofdkantoor Ter Steege en Eurol Nijverdal.
In het voorjaar van 2020 startte de bouw van de eerste circulaire woningen van Twente, en de bewoners trokken er in januari van dit jaar in. Ter Steege Advies & Innovatie is nauw betrokken bij dit proces wat zeker ook een denkproces was: zeven bouwpartners dachten na over hoe ze materialen uit de oude woningen konden hergebruiken en hoe ze de woningen volledig circulair konden bouwen. De nieuwe woningen zijn bovendien geheel demontabel.
We zijn ons ervan bewust dat het slopen, bouwen, renoveren en onderhouden van woningen een behoorlijke impact heeft op het milieu. De overheid heeft als doel: Nederland volledig circulair in 2050. Via deze pilot hebben we veel kennis en ervaring opgedaan. Zeer waardevol voor de toekomstige circulaire projecten.
Reginox heeft, net als veel Ter Steege Bouw Vastgoed bedrijven, al jaren het FSC certificaat (Forest Stewardship Council). Dit cerficitaat geeft aan dat een bedrijf hout (en papier) gebruikt dat afkomstig is uit een bos dat onafhankelijk is beoordeeld als een goed beheerd bos. Deze beoordeling is gebaseerd op normen voor milieu (duurzaam), sociale omstandigheden en economie. Onze klanten zijn zo zeker van een verantwoord product.
Een paar voorbeelden van de gestelde normen: In bossen met grote natuur- en cultuurwaarden wordt niet geoogst. En na de houtoogst krijgt het bos de kans zich te herstellen.
Bosarbeiders werken onder goede arbeidsomstandigheden voor wat betreft werktijden, loon, veiligheid en training. Een FSC-gecertificeerd bedrijf biedt werkgelegenheid en levert inkomsten op. Het versterkt daarmee de lokale economie. En stimuleert de lokale bevolking tot het behouden van het bos.
In de maand mei startte Ter Steege Materieel met het uitreiken van Hilti gereedschapspakketten aan Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen. Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg en Apeldoorn volgden in juni en juli.
Het vierjarige contract met Hilti is vooral gekomen vanwege de duurzaamheid van de producten en de betrouwbare service. Zo ruilt Hilti defecte machines om met een tijdelijke nieuwe machine, waardoor het bouwplaats medewerkers minder kilometers maakt. En in de persoonsgebonden gereedschap pakketten werken de machines met één accuplatform. Zo besparen we op accu’s en laders.
Duurzaam werken staat voorop. Daarom vroeg Ter Steege Bouw Vastgoed haar medewerkers om ideeën rondom het thema: “Afval reduceren”.
En die ideeën kwamen volop! Het beste idee is praktisch, haalbaar en levert snel een bijdrage en die kwam van Michel van den Bosch van De Vree en Sliepen. Hij stelde voor om op de bouwplaats pakketjes van karton en plastic te persen. Deze pakketjes besparen ruimte en zijn makkelijk af te leveren bij de afvalverwerkers. We testen dit op verschillende bouwplaatsen en bekijken hoe we dit verder uit kunnen rollen.
Ook de andere ingebrachte ideeën gaan we onderzoeken: beter afval scheiden op kantoor, meer papieren bekers en broodtrommels of herbruikbare broodzakjes op de bouw. Ook meer focus op circulariteit, minder complexe bouwontwerpen en groene parkeerterreinen.
werken
Remco en Mitchell zijn beide na hun opleidingstraject bij REMO vast in dienst gekomen bij Reginox. Ze vertellen meer over waarom zij een opleiding in deze sector kozen, hoe hun traject is verlopen en wat zij leuk vinden aan hun werk.
In december 2020 organiseerde het Activatie Team voor het eerst een Hackathon voor jong talent van Ter Steege Bouw Vastgoed. In twee groepen van vijf ging het jong talent aan de slag met het vraagstuk: “Welk onderdeel van de woning moet in 2021 prefab aangeleverd worden en hoe gaan wij dat organiseren?”
Beide groepen kregen vier uur de tijd om een idee te bedenken, uit te werken en te presenteren voor onder andere Hans ter Steege. Het winnende team bedacht een oplossing om ruimtes voor de warmtepomp en WTW te prefabriceren en eenvoudig in of aan een woning te zetten. Het andere team bedacht een manier om in plaats van prefab beton, een deel met HSB te prefabriceren.
De hele dag online ‘zitten’ is ook niet goed, daarom organiseerden we tijdens de lunch een VitaBreak, voorbereid door onze huistrainer Antoine Pfijffers. Even kort bewegen om de spieren los te maken, het bloed goed te laten lopen en weer nieuwe energie op te doen voor de middag.
Amke van Welie startte in juli met haar baan bij De Vree en Sliepen en stapte tegelijkertijd de TOPS Academie in als TOPS Kickstarter. Welke functie doet ze? En hoe ziet haar traject eruit? We interviewden haar over haar baan en TOPS Kickstart.
Lees het interviewBas Tibben is fanatiek aan het bewegen. Hij werkt als administrateur bij Ter Steege Handel en komt dagelijks op de fiets naar zijn werk. Op woensdagavond traint hij mee in zijn broers fysiopraktijk.
Sinds drie jaar is Bas weer begonnen met sporten: “Vroeger voetbalde ik en toen ik daarmee stopte, ben ik fanatiek gaan fitnessen. Toen de kinderen kwamen, ben ik gestopt en heb ik een hele tijd niks gedaan. Twee jaar terug vond ik het tijd om weer in beweging te komen.”
Elke woensdag traint hij mee in de sportgroep bij zijn broers fysiopraktijk. Dat trainingsuurtje is heel divers en traint het hele lichaam. Bas vertelt: “De trainingen kun je doen op je eigen niveau en bouw je op eigen tempo je kracht op. Na drie jaar merk ik echt al verschil. Ik heb veel meer kracht, ben afgevallen en word steeds flexibeler.”
Ook fietst Bas dagelijks naar zijn werk en wandelt hij veel. Op dit moment is dat even anders. Alle sportscholen zijn dicht en hij werkt vanuit huis vanwege corona. Gelukkig staat de fysiopraktijk van zijn broer niet stil: “Elke woensdag doen we online mee aan een training van een half uur. En zo blijf ik nu ook in beweging!”
Waar onze agenda normaalgesproken bol staat van de sportieve activiteiten, werd dat in 2020 ook on hold gezet.
De wekelijkse 100+ fit training werd in maart stop gezet, maar pakten we van mei tot en met de zomer weer op: buiten en met voldoende afstand. In september organiseerden we een tennisclinic waar we met ruim 20 man aan meededen!
Ook na de zomer kon de 100+ fit training nog een aantal keer doorgaan. Helaas mocht dat niet meer in oktober, maar na een paar weken mocht het weer. Tot in december de harde lockdown van kracht ging.
Tijd om wat anders te verzinnen om toch in beweging te blijven dus: de 100+ fit training gaat online! Twee keer in de week kunnen alle medewerkers online de 100+ fit training volgen vanuit huis. Zo blijven we toch fit voor alle activiteiten die we hopelijk in 2021 weer op kunnen pakken.
Gezond leven gaat over meer dan alleen sporten. Gezonde voeding, zoals groente, fruit en noten, helpt je bij een fit gevoel. Daarom ontvingen alle Bouwmaat en GAMMA vestigingen wekelijks een fruitbox in november. Een extra vitamineboost die goed werd ontvangen. Er kwamen veel positieve reacties op de fruitboxen, die aan het einde van de week bijna overal leeg waren.
Ook op het kantoor van Ter Steege Bouw Vastgoed in Rijssen was er wekelijks fruit voor iedereen. En zelfs met een lagere bezetting op kantoor, waren de schalen tegen het weekend aan bijna leeg. Zo zorgen we er samen voor dat we naast bewegen, ook gezond eten en we beter in ons vel zitten.
& doelen
Op dit moment hebben we drie jonge talenten in onze TOPS Academie. Komend jaar maken we ruimte voor nog meer jong talent!
We zetten in op jonge vakmensen binnen ons bedrijf. We zorgen daarom voor voldoende plek voor leerlingen en studenten op onze bouwplaatsen en op onze kantoren.
Ruim 55% van onze medewerkers deed in 2020 mee aan de 100+ fit actie. Zo kwamen veel medewerkers ook thuis in beweging. Ons verzuimpercentage is licht gestegen. Corona heeft daar een klein aandeel in gehad.
Het volgen van trainingen en cursussen ging dit jaar ook door. Ruim 50% heeft een training of cursus gevolgd in 2020. We willen in 2022 doorgegroeid zijn naar 75%.
In 2020 hebben we een fors lagere CO2-uitstoot kunnen realiseren op onze panden, papier en brandstof. De investeringen die we de afgelopen jaren hebben gedaan in zonnepanelen, zien we nu terug! Het electraverbruik van de panden is enorm afgenomen. In 2020 hebben we een forse teruglevering gehad vanwege het grote aantal zonuren in 2020.
In 2022 hebben we als doel dat de gemiddelde CO2 uitstoot van onze personenauto’s maximaal 95 g/km is. In 2019 hebben we daarom ons wagenparkbeleid aangescherpt, waarin we de inkoop van elektrische auto’s stimuleren. De eerste positieve gevolgen van het nieuwe wagenparkbeleid zien we al terug in de cijfers.
We zijn er trots op dat we in 2020 geklommen zijn naar trede 2 op de Prestatieladder Socialer Ondernemen! Dit is eerder dan verwacht. Ons doel om te komen naar trede 2 wilden we realiseren in 2022.
In 2020 hebben we met onze medewerkers ruim € 4.000 euro gespaard voor goede doelen.